Hvad er anoreksi:

Anoreksi er en spiseforstyrrelse, hvor tanker om mad, krop og vægt er styrende og medfører et betydeligt vægttab. Selvbillede kan blive forstyrret, og personer med anoreksi ser sig selv som overvægtige, selvom kropsvægten er lavere, end hvad der er normalt i forhold til personens højde. Mange føler sig desuden mindreværdige og/eller utilstrækkelige og har angst, tvangstanker og humørsvingninger.

De typiske tegn på anoreksi er:

Personen undgår fedende mad, spiser stadig mindre og vælger ikke-fedende former for mad. Personen taber sig. Når man vejer under 15 % af den forventede kropsvægt, uden der er anden årsag til det, taler man om anoreksi.

Hvordan viser anoreksi sig:

Anoreksi viser sig ved at spisevaner og holdningen til mad generelt ændrer sig. En person med anoreksi begrænser sit udvalg af mad og vælger ofte at spise slankekost og små måltider på grund af ønsket om at blive slankere og tyndere.

Mange har en intens følelse af sult og er optagede af mad. Sultfølelsen forsvinder dog med tiden, og herefter kan der komme en periode med eufori (højt stemningsleje, hvor humøret er unaturligt godt).

Manglende energi:

Underernæringen fører efterhånden til, at kræfterne aftager, og arbejdsindsatsen bliver mindre. Personen bliver træt og mangler energi. En del får også søvnproblemer og føler sig urolige.

Opkastninger:

Følelse af at være udspilet, oppustet og utilpas efter måltider, samt frygten for at tage på, kan medføre, at personen selv fremkalder opkastninger. Nogle bruger afføringsmidler og vanddrivende midler for at mindske deres vægt.

Terapi:

Kan man som person eller familie nikke genkendende til ovenstående i større eller mindre grad, vil det være nødvendigt at kontakt læge og psykolog har dette ikke effekt skal man kontakte center for spiseforstyrrelser, hvis man ikke allerede er i dialog med dem. Ofte arbejder alle tre instanser sammen, for at bremse spiseforstyrrelsen. Indtil Center for spiseforstyrrelser tager helt over.

Dette er en af det mest livstruende sygdomme jeg arbejder omkring i min virksomhed.