40% af alle danskere rammes af flyskræk

 • Drømmer hele din familie om en charterferie til sydens sol. Sådan en tur, hvor du skal flyve for at komme frem?
 • Afstår du fra at søge et job, med mange rejsedage?
 • Får du hjertebanken ved tanken om at sætte dig ombord på et fly?

Det er ikke bare dig.

Faktisk rammer flyskræk omkring 40 procent af alle danskere. Men der er håb forude.

Du får redskaberne hos mig – du skal bare skrive eller ringe på 2088 0938. Så har du allerede taget det første skridt på vejen mod at slippe af med din flyskræk.

Klar, parat … til ferie eller forretningsrejse uden flyskræk

Her får du fem råd, der kan få dig helskindet gennem turen:

 • Lyt til noget ombord: Musik, lydbog eller radio.
 • Vil du se en bestemt film, så download den på forhånd.
 • Køb mad og drikke ombord. Det optager din opmærksomhed og stimulerer sanserne positivt. Du må gerne vælge noget sødt.
 • Bestil sæde forrest i flyet. Du får bedre plads til benene og er tæt på personalet. Se hvor rolige de er, mens de arbejder.
 • Tag dine sko af, så du mærker, at der er fast grund under fødderne, selvom du flyver. Din krop reagerer måske på, at det er unaturligt at flyve 10.000 meter over jorden. Sig til dig selv, at det er en bus, der bare er oppe i luften. Fokuser på, at når du lander, så er flyveturen en historie, du kan fortælle. Selve flyvningen er kun kortvarig i forhold til mange andre ting i livet.

Hvad er flyskræk?

Mange af dem, der lider af flyskræk, undgår helt at flyve. Af dem, der rent faktisk sætter sig om bord i et fly, føler over halvdelen ubehag ved at være i luften. Det svinger fra svedige håndflader til følelsen af, at du ikke kan få luft.

I yderste konsekvens kan det betyde, at du bryder ud i gråd og din adfærd forandrer sig drastisk. Det kan skabe panik hos de øvrige passagerer.

Flyskræk, også kendt som aerofobi eller aviofobi, er i grove træk en stærk og ofte irrational frygt for at flyve. Mennesker der der lider af flyskræk, oplever en række af forskellige syptomer. Det kan for eksempel være paniskanfald, høj og øget hjertebanken, sveden, rysten, og generelt en overvældende trang til at undgå flyvning for enhver pris. 

Frygten for at flyve kan faktisk være så alvorlig, at den hindrer folk i at rejse med fly, hvilket kan have betydelige konsekvenser for deres personlige og professionelle liv. Flyskræk er det, vi psykologer kalder en kompleks fobi. Den er sammensat af tre elementer af angst:

 • Kontroltab
 • Klaustrofobi
 • Højdeskræk

Behandling af flyskræk med Psykologhuset Kroier 

Søg professionel hjælp, og overvind din fobi med mig

Heldigvis findes der et hav af effektive behandlingsmetoder, der har hjulpet mange mennesker til at overvinde deres skræk. Jeg tilbyder specialiseret hjælp til personer der ønsker at overvinde deres angst for at flyve, og kan igen genoptage trygge og behagelige flyrejser. Sessionen med mig starter med at vi snakker om i hvilken grad frygten påvirker dig, og eventuelt hvad der får dig til at reagere og føle, som du gør. 

Ud fra dette kan vi lave en behandlingsplan der tager højde for din situation. Jeg ved selv hvor stor en indflydelse flyskræk kan have på sit daglige liv, da jeg selv har været i samme situation, og i sidste ende har overvundet angsten for at flyve. 

Din grundlæggende angst

I bund og grund handler flyskræk om det samme, som alle andre fobier, nemlig din grundlæggende angst for at dø.

I forhold til at have en enkel fobi og måske være bange for slanger, så tager det længere tid at blive din angst for at flyve kvit.

Hvis du er angst for flere af de ovennævnte områder, kan behandlingen tage lang tid. Jo mere motiveret du er, jo kortere tid tager det før du har det bedre med at flyve.

Læs også: Sådan fik jeg sagt farvel til min egen fobi


Bogudgivelse

I 2010 udgav jeg en bog om at være flyskræk. Noget der i 10 år havde holdt mig væk fra lufthavne og flyveture.

I sidste ende overkom jeg min egen frygt for at flyve. Den oplevelse bruger jeg stadig, når jeg arbejder med mennesker, der lider af angst.

Læs hvad Politiken skrev om bogen ‘Få bugt med din flyskræk’

Du kan købe bogen på Saxo:

som e-bog

som lydbog

Læs hele lektørudtalesen her

“En meget grundig og informativ bog, som er skrevet i et let sprog og med en blanding af teori og historier fra det virkelige liv.”
Mette Fersum, lektør

pic